Да готвим на открито
Рибен саламур
Продукти:
- 1 кг дребна сладководна риба
- 500 гр пъстърва или костур
- 2-3 картофа
- Зелена и червена чушка
- 1 глава лук
- 2 броя моркови
- Магданоз
- Мащерка
- Девесил
- Черен пипер
- Сол
Начин на приготвяне: В тензух се слага дребната риба, мащерката, девесила и нарязаният на едро лук. Варят се 1 час до пълно разваряване. Съдържанието на тензуха се изстисква в бульона и се изхвърля. Зеленчуците се нарязват, като морковите задължително са на ситно, за да се уварят добре. Филето от пъстърва или костур се запича на силно нагорещена скара за кратко. Зеленчуците и рибата се слагат в бульона и се варят до готовност на всички продукти. Саламурът се поръсва с черен пипер, сол, магданоз и пресен девесил.
Пъстърва на скара с билки
Продукти за 2 порции
- 2 пъстърви
- Олио
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка мащерка
- 2 стръка розмарин
- 2 стръка див лук
- Сол
Начин на приготвяне: Почистените риби се осоляват и намазняват отвътре и отвън. Пълнят се с резенчета чесън, стръкче мащерка и стръкче розмарин. Силно сгорещената скара или плоча се намазнява и рибата се пече по 8 мин от всяка страна докато хване хрупкава коричка. Вече изпечената риба се поръсва с нарязан див лук.
Шаран на барбекю
Продукти:
- 1 шаран
- Сол
- 4-5 скилидки чесън
- Голяма скара – сандвич
Начин на приготвяне: Почистеният от вътрешностите и люспите шаран се разрязва от корема към гърба, не до края, заедно с главата и се разтваря, така че да стане като книга. Чесънът заедно със солта се счуква в хаванче до гладко пюре. Шаранът се намазва от двете страни с чесновата пасат и се слага да се пече. Пече се на дървени въглища, като се обръща периодично от двете страни.
Печена пъстърва във фолио
Продукти:
- Пъстърва
- Връзка копър
- Връзка магданоз
- Лук
- Олио
- Лимон
- Черен пипер
- Сол
Начин на приготвяне: Почистената риба се намазнява отвътре и се овкусява със сол и черен пипер. Копърът, магданозът и лукът се нарязват на ситно. Рибите се пълнят с тази зелена плънка. Фолиото се нарязва на листове и намазва с олио. Рибите за завиват като бонбони и се пекат на скара. Вече готовата риба се овкусява с лимон.
Маринована риба
Продукти:
- Риба каракуда
- Морска сол
- Оцет
- Олио
- Дафинов лист
- Черен пипер на зърна
- Бахар на зърна
Начин на приготвяне: Рибата се филетира. Премахват се костите, главите и перките. Парчетата се осоляват за 24 часа. Изплакват се със студена вода и се поставят в съд с оцет, колкото да ги покрие. Престояват 8 часа в него и отново се изплакват. Олиото се сипва в тенджера на котлона, в която се пуска парченце хляб. Когато хлябът започне да се запържва мазнината е готова. Рибата се реди плътно в буркани, като се редуват дафинов лист, зърна черен пипер и бахар. По желание може да се добави и лют червен пипер. Изстиналото олио се налива между парчетата. Затворените буркани се прибират в хладилника и след 2-3 дни са готови за консумация.
Пържена пъстърва
Продукти:
- Малки пъстърви (до 200 гр)
- Бяло брашно
- Царевично брашно
- Олио
- Лимон
- Морска сол
Начин на приготвяне: Смесете равни части бяло и царевично брашно и оваляйте хубаво рибите от всички страни. Пържете в силно сгорещена мазнина. След като извадите рибите, поръсете с морска сол и сок от лимон.
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕКТОР „РИБАРСТВО” 2007-2013
„Развитие на рибарските области”
Настоящия проект е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” на Република България, финансирана от Европейския фонд за рибарство за програмен период 2007-2013.