Да готвим на открито
Рибен саламур
          Продукти:

  • 1 кг дребна сладководна риба
  • 500 гр пъстърва или костур
  • 2-3 картофа
  • Зелена и червена чушка
  • 1 глава лук
  • 2 броя моркови
  • Магданоз
  • Мащерка
  • Девесил
  • Черен пипер
  • Сол
Начин на приготвяне: В тензух се слага дребната риба, мащерката, девесила и нарязаният на едро лук. Варят се 1 час до пълно разваряване. Съдържанието на тензуха се изстисква в бульона и се изхвърля. Зеленчуците се нарязват, като морковите задължително са на ситно, за да се уварят добре. Филето от пъстърва или костур се запича на силно нагорещена скара за кратко. Зеленчуците и рибата се слагат в бульона и се варят до готовност на всички продукти. Саламурът се поръсва с черен пипер, сол, магданоз и пресен девесил.
Пъстърва на скара с билки
          Продукти за 2 порции

  • 2 пъстърви
  • Олио
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка мащерка
  • 2 стръка розмарин
  • 2 стръка див лук
  • Сол

  

Начин на приготвяне: Почистените риби се осоляват и намазняват отвътре и отвън. Пълнят се с резенчета чесън, стръкче мащерка и стръкче розмарин. Силно сгорещената скара или плоча се намазнява и рибата се пече по 8 мин от всяка страна докато хване хрупкава коричка. Вече изпечената риба се поръсва с нарязан див лук.
Шаран на барбекю
          Продукти:

  • 1 шаран
  • Сол
  • 4-5 скилидки чесън
  • Голяма скара – сандвич
Начин на приготвяне: Почистеният от вътрешностите и люспите шаран се разрязва от корема към гърба, не до края, заедно с главата и се разтваря, така че да стане като книга. Чесънът заедно със солта се счуква в хаванче до гладко пюре. Шаранът се намазва от двете страни с чесновата пасат и се слага да се пече. Пече се на дървени въглища, като се обръща периодично от двете страни.
Печена пъстърва във фолио  
          Продукти:

  • Пъстърва
  • Връзка копър
  • Връзка магданоз
  • Лук
  • Олио
  • Лимон
  • Черен пипер
  • Сол
Начин на приготвяне: Почистената риба се намазнява отвътре и се овкусява със сол и черен пипер. Копърът, магданозът и лукът се нарязват на ситно. Рибите се пълнят с тази зелена плънка. Фолиото се нарязва на листове и намазва с олио. Рибите за завиват като бонбони и се пекат на скара. Вече готовата риба се овкусява с лимон.
Маринована риба  
         Продукти:

  • Риба каракуда
  • Морска сол
  • Оцет
  • Олио
  • Дафинов лист
  • Черен пипер на зърна
  • Бахар на зърна
Начин на приготвяне: Рибата се филетира. Премахват се костите, главите и перките. Парчетата се осоляват за 24 часа. Изплакват се със студена вода и се поставят в съд с оцет, колкото да ги покрие. Престояват 8 часа в него и отново се изплакват. Олиото се сипва в тенджера на котлона, в която се пуска парченце хляб. Когато хлябът започне да се запържва мазнината е готова. Рибата се реди плътно в буркани, като се редуват дафинов лист, зърна черен пипер и бахар. По желание може да се добави и лют червен пипер. Изстиналото олио се налива между парчетата. Затворените буркани се прибират в хладилника и след 2-3 дни са готови за консумация.
Пържена пъстърва  
          Продукти:

  • Малки пъстърви (до 200 гр)
  • Бяло брашно
  • Царевично брашно
  • Олио
  • Лимон
  • Морска сол
Начин на приготвяне: Смесете равни части бяло и царевично брашно и оваляйте хубаво рибите от всички страни. Пържете в силно сгорещена мазнина. След като извадите рибите, поръсете с морска сол и сок от лимон.

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕКТОР „РИБАРСТВО” 2007-2013

„Развитие на рибарските области”

Настоящия проект е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” на Република България, финансирана от Европейския фонд за рибарство за програмен период 2007-2013.